Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Η χαμένη ευκαιρία.

«Ο Davyd Arakhamiia, ηγετικό στέλεχος του κόμματος Servant of the People, που ηγήθηκε της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες ειρήνης με τους Ρώσους στη Λευκορωσία και την Τουρκία το 2022, είπε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία υποσχέθηκε ειρήνη στο Κίεβο με αντάλλαγμα την άρνηση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά οι Ουκρανοί δεν τους πίστεψαν.

Ο δημοσιογράφος Moseichuk σημείωσε ότι σε μια συνάντηση με αφρικανική αντιπροσωπεία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε ένα υποτιθέμενο έτοιμο σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία που συμφωνήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία, το οποίο φέρεται να ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, υπήρχαν 18 άρθρα στη λεγόμενη συμφωνία για τη μόνιμη ουδετερότητα της Ουκρανίας και τις Εγγυήσεις Ασφαλείας, όπου «τα πάντα προσδιορίζονται, από στρατιωτικό εξοπλισμό μέχρι προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», και φέρεται ότι το έγγραφο υπογράφηκε από τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Ο Arakhamiia τόνισε: "Για κάποιο λόγο, ο Πούτιν δεν δημοσίευσε αυτό το έγγραφο. Γιατί νομίζετε; Αν είχε ένα τέτοιο έγγραφο, θα το είχε δημοσιοποιήσει".

"Ήλπιζαν πραγματικά σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα μας ανάγκαζαν να υπογράψουμε μια τέτοια συμφωνία ώστε να τηρήσουμε την ουδετερότητα. Ήταν το πιο σημαντικό πράγμα για αυτούς. Ήταν έτοιμοι να τερματίσουν τον πόλεμο αν συμφωνούσαμε, - όπως έκανε κάποτε η Φινλανδία, – ουδετερότητα, και δέσμευση ότι δεν θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ.

Στην πραγματικότητα, αυτό ήταν το βασικό σημείο. Όλα τα άλλα ήταν απλώς ρητορική και πολιτικό «καρύκευμα» για την αποναζοποίηση, τον ρωσόφωνο πληθυσμό και το μπλα-μπλα-μπλα».

Όταν ρωτήθηκε γιατί η Ουκρανία δεν συμφώνησε σε αυτό το σημείο, ο Αραχαμία απάντησε ότι δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στους Ρώσους, γιατί ήταν έτοιμοι να υποσχεθούν τα πάντα.

Απόσπασμα: «Πρώτον, για να συμφωνήσουμε σε αυτό το σημείο, είναι απαραίτητο να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Η πορεία μας προς το ΝΑΤΟ είναι γραμμένη στο Σύνταγμα.

Δεύτερον, δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στους Ρώσους ότι θα το έκαναν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο εάν υπήρχαν εγγυήσεις ασφαλείας. Δεν μπορούσαμε να υπογράψουμε κάτι, να απομακρυνθούμε, όλοι θα χαλάρωναν εκεί, και μετά θα [εισέβαλαν] ακόμη πιο προετοιμασμένοι – γιατί στην πραγματικότητα μπήκαν απροετοίμαστοι για μια τέτοια αντίσταση. Επομένως, θα μπορούσαμε να εξερευνήσουμε αυτή την περίπτωση μόνο όταν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά. Δεν υπάρχει τέτοια βεβαιότητα.

Επιπλέον, όταν επιστρέψαμε από την Κωνσταντινούπολη, ο Μπόρις Τζόνσον ήρθε στο Κίεβο και είπε ότι δεν θα υπογράψουμε τίποτα μαζί τους και ας τσακωθούμε».

Την ίδια στιγμή, ο διέψευσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία ήταν έτοιμη να υπογράψει ένα τέτοιο έγγραφο και ότι ο Τζόνσον ανάγκασε το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον Arakhamiia, η αντιπροσωπεία δεν είχε καν το νόμιμο δικαίωμα να υπογράψει οτιδήποτε - αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο θεωρητικά σε μια συνάντηση του Volodymyr Zelenskyy και του Vladimir Putin.

Ο Arakhamiia πρόσθεσε ότι οι δυτικοί εταίροι γνώριζαν για τις διαπραγματεύσεις και είδαν προσχέδια εγγράφων, αλλά δεν προσπάθησαν να λάβουν μια απόφαση για την Ουκρανία, αλλά έδωσαν συμβουλές.

«Στην πραγματικότητα μας συμβούλεψαν να μην προχωρήσουμε σε εφήμερες εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να είχαν δοθεί καθόλου εκείνη τη στιγμή», είπε ο Arakhamiia, ο οποίος ήταν επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας.

Κατά τη γνώμη του, η αντιπροσωπεία πέτυχε τα καθήκοντα προτεραιότητας "κατά 8 βαθμούς στα 10", επειδή οι Ρώσοι εξακολουθούν να "έφυγαν" (υποχώρησαν από το Κίεβο) και στη συνέχεια όλα μετατράπηκαν σε μια καθαρά στρατιωτική κατεύθυνση.

Ο Arakhamiia παραδέχτηκε ότι υπήρξε μια στιγμή που πίστεψε στο ενδεχόμενο της περικύκλωσης της πρωτεύουσας».

Χάρη στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία καταστρέφεται συστηματικά έχοντας 500.000 απώλειες (νεκρούς τραυματίες αιχμαλώτους αγνοούμενους). Θα μπορούσαν να είχαν ειρήνη. Έχασαν την ευκαιρία και θα χάσουν ακόμα περισσότερα.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τέλος.

Ο σκοπός του blog ήταν μια διαμαρτυρία για τη λογοκρισία που έκαναν τα καθάρματα της εξουσίας κατά του site «Βαθύ Κόκκινο» (https://tsak-gio...