Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

Τα νατοϊκά άρματα εύκολα καίγονται.

Τα οχήματα προσωπικού Μ-113 κάνουν εξαιρετική δουλειά... προς όφελος του εχθρού! Καλύτερα να πούμε πως δεν τα έχουμε, παρά να βάλουμε στρατιώτες μέσα! Αυτό είναι το δίδαγμα από τις μάχες στην Ουκρανία. Τα οχήματα αυτά είναι μαζικά φέρετρα τα οποία ανατινάζονται εύκολα μαζί με το προσωπικό που μεταφέρουν.

Ακόμα όμως και τα βαριά άρματα Leopard 1 και 2, τα οποία διαφημίστηκαν τόσο από το ΝΑΤΟ, τα βρήκαν σκούρα μπροστά σε οργανωμένη άμυνα με διάφορους συνδυασμούς όπλων, όπως άρματα, επιθετικά ελικόπτερα, αντιαρματικά και νάρκες. Τα περισσότερα άρματα αυτού του τύπου που καταστράφηκαν μέχρι στιγμής στην Ουκρανία ήταν από νάρκες

Το πρόβλημα με τα άρματα το είδαμε όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και τη Συρία. Στην πόλη Al Bab, στην περιοχή του Χαλεπιού, λίγοι θυμούνται τις σκληρές μάχες του τουρκικού στρατού με τον ISIS. Τα παλαιότερα άρματα Μ60 ήταν εύκολος στόχος για τα αντιαρματικά του ISIS. Ακόμα όμως και τα σύγχρονα Leopard, στα οποία μάλιστα οι Τούρκοι ενίσχυσαν τη θωράκιση, καταστράφηκαν από τους φασίστες του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Μόνο η πλευροκόπηση από τον ένδοξο συριακό στρατό έφερε την απελευθέρωση της πόλης.

Τόσο τα Μ-113 όσο και τα Leopard υπηρετούν στον ελληνικό στρατό και μάλιστα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του. Μήπως θα πρέπει να μας προβληματίσουν οι επιδόσεις τους στην Ουκρανία; Το ΝΑΤΟ θεωρεί τα γερμανικά άρματα ανώτερα των ρωσικών σε αναλογία 3:1! Αυτό καταρρίφθηκε στη μάχη της Ζαπορίζια. Εξάλλου δεν πολεμούν πάντα άρματα εναντίον αρμάτων. Κάθε οπλικό σύστημα δέχεται πλήθος απειλών και εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα η επιβίωσή του. 

Αλλά και τα αντιαεροπορικά του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να μας απασχολούν. Το IRIS - T, στο οποίο η Ελλάδα συμμετείχε στην ανάπτυξή του κατά 13%, καταστράφηκε από ένα ταπεινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Οι λόγοι που ένα σύστημα 200 εκατομμυρίων εξουδετερώθηκε από drone μερικών χιλιάδων δολαρίων είναι διάφοροι. Μπορεί να είναι ολιγωρία του πληρώματος. Μπορεί όμως να είναι συνδυασμός ηλεκτρονικού πολέμου που εμπόδισε το RADAR, το οποίο επλήγη, να δει τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούνται και σε ομάδες για να τραβήξουν πάνω τους πυραύλους της αεράμυνας, ώστε πανάκριβοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι, όπως οι Patriot, να καταστρέφουν φθηνά και εύκολα να αντικατασταθούν drones. 

Εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι πως δεν αρκεί ένα μόνο όπλο να δώσει τη νίκη, ακόμη κι αν θεωρείται κορυφή στον τομέα του. Αυτονόητο; Για τους στρατηγούς του καναπέ και τους μιλιταριστές που διαφημίζουν πανάκριβα παλτά όχι τόσο. Θα έπρεπε να στραφούμε σε φθηνότερες λύσεις για την άμυνά μας και να προσέξουμε τις υποδομές μας. Σε μας δε θα επιτεθεί η Ρωσία για να μας βοηθήσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Το να δίνουμε δισεκατομμύρια στις πολεμικές τους βιομηχανίες είναι λάθος, που μπορεί να στοιχήσει ακριβά και σε αίμα, όχι μόνο σε χρήμα.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τέλος.

Ο σκοπός του blog ήταν μια διαμαρτυρία για τη λογοκρισία που έκαναν τα καθάρματα της εξουσίας κατά του site «Βαθύ Κόκκινο» (https://tsak-gio...