Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Το σχέδιο των Ουκρανών απέτυχε;

Το σχέδιο των Ουκρανών είναι περίπλοκο. Οι Ουκρανοί αξιοποίησαν τις πληροφορίες από τις ΗΠΑ και το νέο οπλισμό και θέλησαν να περικυκλώσουν ολόκληρο το Ρωσικό στρατό στη Χερσώνα και την Κριμαία! Αν τα κατάφερναν, θα νικούσαν στον πόλεμο. Οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν επιθέσεις σε όλο το μήκος του μετώπου και στις περιοχές που ανήκαν στη Ρωσία πριν τον πόλεμο, με σκοπό οι Ρώσοι να στείλουν ενισχύσεις σε αυτές τις περιοχές. Μετά θα χτυπούσαν στη Ζαπορίζια χωρίζοντας σπάζοντας στη μέση το μέτωπο. Η ανατίναξη του φράγματος στη Χερσώνα είχε σκοπό 1) να καταστρέψει τις αμυντικές θέσεις των Ρώσων 2) να αναγκάσει τους Ρώσους να ενισχύσουν όλο το μήκος του ποταμού. Όχι μόνο εκεί που πλημμύρησαν, αλλά και εκεί που υποχωρούν τα νερά δίνοντας την ευκαιρία να περάσουν ευκολότερα ισχυρές δυνάμεις. Στη συνέχεια οι Ουρανοί θα χτύπαγαν με δύναμη και ταχύτητα το αποδυναμωμένο κέντρο στη Ζαπορίζια. Σκοπός ήταν να φτάσουν στη θάλασσα πριν αντεπιτεθούν οι Ρώσοι. Με ταυτόχρονη καταστροφή της γέφυρας που συνδέει Κριμαία και Ρωσία, θα είχαν περικυκλώσει το μεγαλύτερο μέρος του Ρωσικού στρατού αποκόπτοντάς το από το ανεφοδιασμό!  

Μόνο που τα πράγματα δεν πήγαν όπως ακριβώς ήθελαν. Οι Ρώσοι δεν τσίμπησαν. Απέκρουσαν εύκολα ή δύσκολα τους Ουκρανούς σε όλα τα μέτωπα, προκαλώντας τους μάλιστα μεγάλες απώλειες. Ιδιαίτερα εκεί που υπήρχαν πυκνά ναρκοπέδια, οι επιτιθέμενοι βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση. Στη Χερσώνα οι πλημμύρες έπληξαν και την ουκρανική πλευρά. Οι δυνάμεις των Ουκρανών που χρησιμοποιήθηκαν για τις παραπλανητικές επιθέσεις καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό, αλλά είναι μικρές σε σύγκριση με το σύνολο του στρατού. Οπότε έχουμε ανασυγκρότηση των δυνάμεων κι επομένως προσωρινή παύση των επιχειρήσεων. Μπορούμε να πούμε πως σε ισχυρά οχυρές θέσεις με νάρκες αντιαρματικά πυροβολικό κανένα οπλικό σύστημα της Δύσης δε φάνηκε να αποδίδει ιδιαιτέρα. Τα ελαφρά Γαλλικά άρματα ήταν εύκολος στόχος παρά την ευκινησία τους, ενώ ακόμα και τα βαρύτερα γερμανικά Leopard έπεσαν στις παγίδες των αμυνομένων μη μπορώντας να αξιοποιήσουν τα όποια πλεονεκτήματα είχαν.   

Τίποτε όμως δεν έχει τελειώσει. Οι Ουκρανοί έχουν πάρα πολύ στρατό και ψάχνουν τρόπο να διασπάσουν την άμυνα των Ρώσων. Θα επιτεθούν πάλι στη Ζαπορίζια; Στη Χέρσωνα με σκοπό να πάνε στην Κριμαία; Κάπου αλλού; Πολλά εξαρτώνται από τις πληροφορίες και σ’ αυτό (χάρη στο ΝΑΤΟ) οι Ουκρανοί έχουν το πλεονέκτημα. Όμως οι Ρώσοι έχουν οχυρωθεί και έχουν βελτιώσει τις τακτικές τους. Το απέδειξαν ανακαταλαμβάνοντας αμέσως και με λίγες σχετικά δυνάμεις τα εδάφη που πήραν αρχικά οι Ουκρανοί. Είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν όσα κατακτήσαν με πολύ κόπο και αίμα.

Κατά τη γνώμη μου οι Ουκρανοί έπρεπε να περιμένουν να έχουν και τα αεροσκάφη που θα υποστήριζαν τέτοιες επιθετικές ενέργειες. Κάποιοι στο ΝΑΤΟ βιάστηκαν. Επίσης η μάχη του Bakhmut ίσως ήταν πιο καθοριστική από όσο πιστεύαμε. Στην πόλη αυτή ενεπλάκησαν 150.000 Ουκρανοί, όπου σκοτώθηκαν 22.000 και άλλοι 17.000 είναι οι σοβαρά τραυματίες, οι αιχμάλωτοι και οι αγνοούμενοι. Αν είχαν αυτό το στρατό, θα πετύχαιναν περισσότερα. Η αποφασιστική μάχη σταμάτησε για πολύ λίγο, αλλά σίγουρα έχει αρχίσει.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τέλος.

Ο σκοπός του blog ήταν μια διαμαρτυρία για τη λογοκρισία που έκαναν τα καθάρματα της εξουσίας κατά του site «Βαθύ Κόκκινο» (https://tsak-gio...