Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Το φράγμα στη Χερσώνα.

Όπως είπαμε η ουκρανική επίθεση άρχισε με λίγους μήνες καθυστέρηση. Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να καθυστερήσει κι άλλο, τουλάχιστο μέχρι να παραλάβουν οι Ουκρανοί τα μαχητικά αεροσκάφη. Αλλά κάποιοι στο ΝΑΤΟ βιάζονταν και οι στρατιώτες μπήκαν στη μηχανή του κιμά. 

Κάπου οι Ουκρανοί κέρδισαν μερικά μέτρα εδάφους, κάποια από αυτά τα πήραν πίσω οι Ρώσοι, αλλά το σίγουρο είναι η αύξηση των απωλειών και από τις δυο πλευρές. Οι Ρώσοι λένε πως κατέστρεψαν δεκάδες οχήματα, πολλά άρματα, κάποια από αυτά Leopard, σκότωσαν χιλιάδες Ουκρανούς και απέκρουσαν την επίθεση, ενώ οι Ουκρανοί λένε ακριβώς τα αντίθετα. Η αλήθεια, πρώτο θύμα του πολέμου, θα φανεί αργότερα. Συνήθως τις πρώτες μέρες ο επιτιθέμενος έχει περισσότερες απώλειες από τον αμυνόμενο. Οι Ουκρανοί ετοιμάζονταν μήνες αλλά το ίδιο έκαναν κι οι Ρώσοι.

Το σίγουρο είναι πως ένα φράγμα στη Χερσώνα ανατινάχτηκε. Από ποιους; Κι εδώ υπάρχει διαφωνία. Κάθε πλευρά κατηγορεί την αντίπαλη. Προσωπικά πιστεύω πως κάποιες περιοχές πλημμύρησαν, σε κάποιες άλλες όμως κατεβαίνει η στάθμη του νερού. Θα έχει λοιπόν ενδιαφέρον να μάθουμε αν σ’ αυτές τις περιοχές, που θα είναι πλέον βατές, θα υπάρξει στρατός να αναλάβει πρωτοβουλία. Οπότε θα καταλάβουμε τον πραγματικό λόγο της ανατίναξης κι από ποιους ανατινάχτηκε το φράγμα. 

Ακόμα κι αν υποχωρήσουν τα νερά, από τις περιοχές που πλημύρισαν, θα υπάρχει λάσπη για αρκετές μέρες. Αντίθετα από κει που έφυγαν τα νερά, θα είναι πιο εύκολη η διάβαση κι από τη μια πλευρά κι από την άλλη.

Να πω κάτι για όσους σκούζουν για το φράγμα. Το πρώτο είναι πως αν είναι έγκλημα πολέμου, θα πρέπει να τιμωρηθούν οι ΗΠΑ! Γιατί; Γιατί στον πόλεμο της Κορέας κατέστρεψαν συστηματικά τα φράγματα, για να πλημμυρίσουν οι αγροτικές περιοχές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα έλλειψη τροφίμων στο Βορρά και μόνο η βοήθεια της ΕΣΣΔ και της Κίνας γλύτωσε τη Βόρειο Κορέα από τα χειρότερα.

Το δεύτερο είναι πως είχαν κέρδος και οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι. Οι Ουκρανοί γιατί καταστρέφεται μεγάλο μέρος των αμυντικών οχυρώσεων των Ρώσων όπως και για το λόγο πως η Κριμαία, που παίρνει νερό από την περιοχή, έχει τώρα πρόβλημα νερού. Όχι η Σεβαστούπολη, αλλά Κριμαία δεν είναι μόνο η Σεβαστούπολη. 

Από την άλλη οι Ρώσοι εξασφαλίζουν για κάποιες μέρες τουλάχιστο πως τα βαριά άρματα της Δύσης δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν στο μέτωπο της Χερσώνας. Επιπλέον κάποια νησιά που οι Ουκρανοί θα χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια για την επίθεση είναι πλέον υποβρύχια! 

Επίσης μάχες σε αυτό τον τομέα θα ήταν καταστροφικές, περισσότερο καταστροφικές κι από την πλημμύρα. Οι απώλειες και για τις δυο πλευρές θα ήταν τεράστιες. Αυτό θα το δούμε δυστυχώς σε λίγες μέρες. Στους άλλους τομείς οι σκληρές συγκρούσεις συνεχίζονται.

Πιστεύω πως αυτή είναι η αποφασιστική μάχη. Όποιος ηττηθεί, δεν θα μπορέσει να ανακάμψει. Ο αντίπαλός του θα κάνει ό,τι θέλει μετά. Είναι θέμα αριθμών. Αν καταστραφεί ο ένας στρατός, ο άλλος θα προελάσει ανενόχλητος. Υπάρχει και η πιθανότητας της αιματηρής ισοπαλίας, αλλά μάχη τέτοιου μεγέθους σημαίνει πως «οι παίχτες δίνουν τα ρέστα τους στο τελευταίο χαρτί». Σε λίγο καιρό θα ξέρουμε το νικητή του πολέμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τέλος.

Ο σκοπός του blog ήταν μια διαμαρτυρία για τη λογοκρισία που έκαναν τα καθάρματα της εξουσίας κατά του site «Βαθύ Κόκκινο» (https://tsak-gio...