Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Ποιο το νόημα της νηστείας;

 

“Νηστεία ονομάζεται η εκούσια ή ακούσια αποχή από τροφή”.  Tην "ανακάλυψαν" οι Αιγύπτιοι και η “μόδα” πέρασε στους άλλους λαούς.

Οι πρώτες νηστείες στο Χριστιανισμό  ήταν μόνο Τετάρτη και Παρασκευή.  Μετά, όσο έχανε την ουσία ο Χριστιανισμός, τόσο αύξανε την τυπολατρία.  

Ποιο το νόημα της νηστείας; Οι Αρχαίοι λαοί το έκαναν ως θυσία. Όμως στο Χριστιανισμό ο "Θεάνθρωπος" Ιησούς θυσιάστηκε για τους ανθρώπους, γι' αυτό και δεν θυσιάζουμε στο Θεό όπως πχ έκαναν στην Παλαιά Διαθήκη.

Ο σεβασμός είναι μια άλλη απάντηση. Άραγε είναι σεβασμός προς το Θεό η νηστεία μερικές μέρες; Γιατί τότε όχι και τις υπόλοιπες; Δηλαδή σεβόμαστε το Θεό μόνο 40 μέρες ή ένα μήνα και μετά όχι; Και τι σόι σεβασμός είναι να νηστεύει κάποιος αλλά να ψεύδεται, να εκμεταλλεύεται, ακόμα και να βασανίζει ή να σκοτώνει "στο όνομα του Θεού", όπως έκαναν και κάνουν οι φανατικοί των θρησκειών;   

Η προετοιμασία μας λένε. Ποια προετοιμασία; Προετοιμάζεσαι καλύτερα όχι όταν νηστεύεις αλλά όταν ο οργανισμός είναι γερός. Κι αν λείπει το φαγητό, εξασθενεί. Δε μιλάω φυσικά να κατεβάσεις πχ ένα ταψί γεμιστά κάνοντας "παπάρα" στη σαλάτα, αναφέρομαι στην αυστηρή νηστεία που εννοούν οι ίδιοι φανατικοί.  

Φυσικά δε στέκει λογικά καμία από τις παραπάνω εξηγήσεις, αλλά η θρησκεία δεν έχει λογική.

Όσοι πιστεύουν, είναι δικαίωμα τους να κάνουν ότι θέλουν. Αρκεί φυσικά να σέβονται και όσους δεν πιστεύουν. 

Δικαίωμα μου είναι να τρώω και να ντύνομαι, όπως θέλω, χωρίς να δώσω λογαριασμό σε κανένα. Να κάνω έρωτα με όποιον θέλω, αν το επιθυμεί, αρκεί φυσικά να είναι ενήλικος. Δεν πέφτει λόγος σε κανένα, γιατί πρόκειται για την Ελευθερία μας.

Γιατί άραγε υπάρχει τέτοια τυπολατρία; Γιατί η επιμονή στη νηστεία, όταν η ίδια η Αγία Γραφή, στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, ξεκαθαρίζει πως η Τελική Κρίση θα γίνει βάσει της συμπεριφοράς μας στους άλλους ανθρώπους, κι όχι με το τι φάγαμε και τι όχι;

Πχ ο Χίτλερ ήταν χορτοφάγος. Είναι όμως ο μεγαλύτερος εγκληματίας όλων των εποχών.   

Η νηστεία έχει σκοπό την πειθαρχία και υπακοή μας. Αν καταφέρουν να καταπιέσουμε βασικά ένστικτα όπως αυτό της αναπαραγωγής, της πείνας και του φόβου του θανάτου, έχουν την απόλυτη εξουσία πάνω μας. Αυτός είναι ο σκοπός του Ιερατείου και κανείς άλλος.  


Εκείνο που έχει σημασία, κι εδώ συμφωνεί Μαρξ και Ιησούς, είναι η Αλληλεγγύη. Εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα λιμοκτονούν. Την ίδια ώρα που λίγοι πλούσιοι κηφήνες τους εκμεταλλεύονται άγρια.

Θα έπρεπε να αγωνιζόμαστε, ώστε να μπορούν όλοι οι άνθρωποι, να έχουν τροφή. Να απολαμβάνουν όλα τα αγαθά. Αυτό είναι πιο λογικό.

"Αλλά ο ρόλος της κάθε θρησκείας είναι να αντιστρέψει τη λογική και το φυσιολογικό προς όφελος των τυράννων". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τέλος.

Ο σκοπός του blog ήταν μια διαμαρτυρία για τη λογοκρισία που έκαναν τα καθάρματα της εξουσίας κατά του site «Βαθύ Κόκκινο» (https://tsak-gio...