Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Εκστρατεία 275: Η αρχή της απελευθέρωσης της Σαϊγκόν

Αρχές 1975 ο στρατός του Ν. Βιετνάμ ήταν υπερδιπλάσιος από εκείνον του Βόρειου Βιετνάμ.  1.110.000 έναντι 460.000. Οι Νότιοι είχαν 2.044 άρματα έναντι 320, τριπλάσιο πυροβολικό και 1.556 αεροσκάφη έναντι 6!  Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ αναγκάστηκαν σε υποχώρηση από το 1973 έχοντας 58.220 νεκρούς και απώλειες 8.000 αεροσκαφών, αλλά όπλισαν ως τα δόντια τις μαριονέτες τους. Οι ΗΠΑ έδωσαν συνολικά πάνω από 900 δις $ για να νικήσουν τους Βιετκόνγκ, αλλά απέτυχαν. 

Οι ηγέτες του Βορείου Βιετνάμ πάντα πίστευαν στη νίκη και το 1975 ήταν πιο σίγουροι από ποτέ. Βλέποντας όμως τους αριθμούς, θεωρούσαν πως θα είχαν τουλάχιστο 2 χρόνια σκληρών μαχών μπροστά τους. Πάντως και ο στρατός των κομμουνιστών ήταν καλά εξοπλισμένος χάρη στη βοήθεια των Σοβιετικών. «Ποτέ δεν είχαμε στρατιωτικές και πολιτικές συνθήκες τόσο τέλειες ή ένα στρατηγικό πλεονέκτημα τόσο μεγάλο όσο τώρα» έλεγαν οι ίδιοι. 

Εκεί που πλεονεκτούσε πολύ ο στρατός του Βορείου Βιετνάμ ήταν στο έμψυχο υλικό. Οι αξιωματικοί του ήταν έμπειροι στρατιωτικοί, πειθαρχημένοι, αποφασισμένοι. Τα σχέδιά τους ήταν καταπληκτικά, κατόρθωναν να εκμεταλλεύονται κάθε στοιχείο υπέρ τους και να αιφνιδιάζουν τον εχθρό. Οι δε στρατιώτες ήταν οι καλύτεροι στον κόσμο. Βετεράνοι με υψηλότατο ηθικό, πίστη για τη νίκη, μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε κάθε δυσκολία.

Από την άλλη ο στρατός των προδοτών ήταν «γίγαντας με γυάλινα πόδια». Οι αξιωματικοί διεφθαρμένοι ως το μεδούλι, ανίκανοι λόγω της ευνοιοκρατίας, ενώ οι στρατιώτες δεν είχαν καμία διάθεση να πεθάνουν για τους εκμεταλλευτές τύραννους που ξεπούλησαν τη χώρα τους στις ΗΠΑ και τους άλλους ιμπεριαλιστές. 



Στις 10 Μαρτίου 1975, ο στρατηγός Dung ξεκίνησε την Εκστρατεία 275 που αρχικά προέβλεπε μια περιορισμένη επίθεση στα Κεντρικά Υψίπεδα, περιοχή στρατηγικής σημασίας.  Ο στόχος ήταν η  πρωτεύουσα της επαρχίας. Εάν η πόλη μπορούσε να καταληφθεί. ο δρόμος προς την ακτή θα εκτίθεντο για μια προγραμματισμένη εκστρατεία το 1976. 

Βλέπουμε πως οι ίδιοι οι κομμουνιστές περίμεναν ισχυρότατη αντίσταση και είχαν λόγους γι' αυτό. Ο εχθρός είχε 78.300 στρατιώτες, 488 άρματα μάχης, 374 πυροβόλα και 485 αεροσκάφη διαφόρων τύπων. Οι επιτιθέμενοι είχαν 65.141 στρατιώτες, μόλις 57 άρματα και 88 βαριά πυροβόλα. Είχαν όμως 343 σοβιετικής κατασκευής αντιαεροπορικά και 1.561 αντιαρματικά. Λόγω της υλικής υπεροχής του εχθρού και της αμυντικής του θέσης περίμεναν το σχέδιο τους να αποδώσει, αλλά μετά από αιματηρές μάχες με πολλές απώλειες. 

Το σχέδιο ήταν ευέλικτο: Οι Βορειοβιετναμέζοι έπρεπε να καταστρέψουν όλες τις απομακρυσμένες άμυνες του εχθρού και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην πόλη. Όμως, αν παρουσιάζονταν ευκαιρία, να χτυπήσουν απευθείας.  

Ενώ ο στρατός του Νοτίου Βιετνάμ στην ευρύτερη περιοχή είχε αριθμητική υπεροχή, όπως είδαμε, κοντά στο Ban Me Thuot, εκεί που θα γίνονταν επίθεση, οι Βόρειοι είχαν τοπική υπεροχή 5:1! 

Από τον Δεκέμβριο του 1974, οι Βορειοβιετναμέζοι προετοιμάστηκαν μεθοδικά για την επίθεση πραγματοποιώντας επιδρομές σε διάφορα εχθρικά φυλάκια μεταδίδοντας ταυτόχρονα ψεύτικα ραδιοφωνικά μηνύματα, ενώ οι μονάδες κινούνταν με άκρα μυστικότητα, περικυκλώνοντας τους αντιπάλους τους. Ένας από τους πρώτους Αντικειμενικούς Σκοπούς ήταν ο αυτοκινητόδρομος που εφοδίαζε το στρατό των Νοτίων. 

Με διάφορους τρόπους έπεισαν τους αντιπάλους διοικητές πως οι δυνάμεις τους ήταν παραταγμένες διαφορετικά. Είναι απορίας άξιο πως δεν κατάλαβαν τίποτα οι Νότιοι. Αυτό βέβαια οφείλεται στο έδαφος, στην  εμπειρία των στρατιωτών - ανταρτών αλλά και στην ανικανότητα των υποτακτικών των ΗΠΑ. 101 αναγνωριστικά αεροσκάφη δεν είδαν τίποτα; 

Στις 3 Μαρτίου 1975 ξεκίνησε η Εκστρατεία 275. Το σύνταγμα 95A ήταν η πρώτη μονάδα που τέθηκε σε δράση όταν κατέστρεψε ένα τάγμα Περιφερειακής Δύναμης του Νοτίου Βιετνάμ και εξασφάλισε με επιτυχία ένα τμήμα 20 χιλιομέτρων του αυτοκινητόδρομου. Αργότερα, στοιχεία της 3ης Μεραρχίας PAVN εξασφάλισαν ένα τμήμα της εθνικής οδού συν μια γέφυρα, σκοτώνοντας παράλληλα 300 στρατιώτες του ARVN! Τη νύχτα της 5ης Μαρτίου, το 25ο σύνταγμα PAVN έστησε ενέδρα σε μια συνοδεία ARVN και απέκοψε την εθνική οδό. Μέχρι τις 8 Μαρτίου, το PAVN (στρατός Β. Βιετνάμ) είχε απομονώσει πλήρως την Τακτική Ζώνη του Σώματος II από την υπόλοιπη χώρα! Οι ενισχύσεις του εχθρού έπεσαν φυσικά σε ενέδρα. Οχήματα καταστράφηκαν ενώ οι ήρωες κατέλαβαν και πυροβόλα. Από την αρχή φάνηκε τι θα γίνονταν. 

Στις 02:00 της 10ης Μαρτίου 1975, το PAVN άρχισε την επίθεσή του στις δυνάμεις του Νοτίου Βιετνάμ στο Ban Me Thuot. Χτυπήθηκαν το αεροδρόμιο κέντρα διοίκησης, αποθήκες (οι Βιετκόνγκ  έκαναν καλύτερη δουλειά από τους δορυφόρους και τα αεροπλάνα των ΗΠΑ) ενώ οι Βόρειοι είχαν νέα εδαφικά κέρδη. Το 5ο τάγμα κατέλαβε επιτυχώς την κοντινή θέση πυροβολικού ARVN και το κέντρο τακτικών επιχειρήσεων. Μέχρι τις 05:00 όλοι οι κύριοι δρόμοι που οδηγούσαν στην πόλη Ban Me Thuot ήταν πλήρως υπό τον έλεγχο του PAVN. 

Με την ανατολή οι κομμουνιστές συνέχισαν να σφυροκοπά τις θέσεις του Νοτίου Βιετνάμ γύρω από το Ban Me Thuot με βαρύ πυροβολικό για να καλύψει το επόμενο κύμα επιθέσεων πεζικού. Το πρωί της 10ης Μαρτίου, μονάδες πεζικού PAVN επιτέθηκαν στο Ban Me Thuot από διαφορετικές κατευθύνσεις κατά μήκος των κύριων δρόμων. 

Όλες οι προσπάθειες του εχθρού να σπάσει την πολιορκία με αντεπιθέσεις ενισχύσεις και αεροπορία, απλά αύξαναν τις απώλειες του. Ήταν ένα «μικρό Στάλινγκραντ». 

Η κατάληξη ήταν η πλήρης διάλυση των δυνάμεων του Ν. Βιετνάμ. Όχι μόνο μέσα στην πόλη που ελευθερώθηκε στις 18 Μαρτίου  αλλά και στις γύρω περιοχές. Μετρώντας 800 νεκρούς και 2.416 τραυματίες ο στρατός του Βόρειου Βιετνάμ προκάλεσε συνολικές απώλειες 58.700 ανδρών! Ακόμα καλύτερα τα λάφυρα που πήραν πολλαπλασίασαν τις δυνάμεις τους.     

Ακόμα και με αυτή τη συντριπτική ήττα ο στρατός των προδοτών ήταν διπλάσιος. Τι έγινε λοιπόν; Ο πρόεδρος του Νοτίου Βιετνάμ διέταξε γενική υποχώρηση από την περιοχή. Αυτή μετατράπηκε σε άτακτη φυγή και καταστροφή αφού οι  στρατιώτες συγκεντρώθηκαν σε ένα στενό δρόμο (το μοναδικό που δεν είχε καταληφθεί ως τότε) όπου τελικά εξοντώθηκαν από τις δυνάμεις δυνάμεις των Βορείων! 

Η ευκαιρία που ήθελαν οι Βόρειοι παρουσιάστηκε αφού ο πανικός από τη συντριβή μεταφέρθηκε σε όλο το μέτωπο! Οι κουρασμένοι και αηδιασμένοι στρατιώτες του Νότου πετούσαν τα όπλα, έφευγαν ή παραδίνονταν μαζικά στους κομμουνιστές, οι οποίοι δεν πίστευαν στα μάτια τους για την έκταση του θριάμβου. Ο πόλεμος θα τελείωνε σύντομα.  

Συνολικά στην εκστρατεία οι Βόρειοι είχαν 26.000 απώλειες, 10.000 εκ των οποίων νεκροί. Ο στρατός των Νοτίων είχε πάνω από 30.000 νεκρούς, 60000 τραυματίες, αλλά σχεδόν 1.100.000 αιχμαλώτους και φυγάδες! Τα λάφυρα ήταν αξίας 5 δις δολαρίων (τιμές 1975).  

(Η εικόνες είναι από τη wikipedia) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τέλος.

Ο σκοπός του blog ήταν μια διαμαρτυρία για τη λογοκρισία που έκαναν τα καθάρματα της εξουσίας κατά του site «Βαθύ Κόκκινο» (https://tsak-gio...