Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Τι συμβαίνει στην Ουκρανία; Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος;

Το μέτωπο σύμφωνα με τους Ουκρανούς 
Οι εκτιμήσεις των απωλειών στον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία διαφέρουν αναλόγως της πλευράς. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως οι Ουκρανοί έχουν τεράστιες απώλειες, πρόβλημα ανεφοδιασμού κλπ, ενώ οι Ουκρανοί λένε ακριβώς τα ίδια για τους αντιπάλους τους. Σίγουρα υπάρχουν μεγάλες απώλειες και από τις δυο πλευρές. Οι Ρώσοι είχαν λίγα εδαφικά κέρδη αυτές τις μέρες. Αναλυτικά:   

«Στα βόρεια του Bakhmut, η επίθεση των Ρώσων μισθοφόρων στη βιομηχανική ζώνη του εργοστασίου επεξεργασίας μη σιδηρούχων μετάλλων Artemovsky συνεχίζεται. Μάχες διεξάγονται στην περιοχή Selishche κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρου δίπλα στην οδό Levanevskogo, καθώς και κοντά σε σπίτια κοντά στο AZOM. 

Στα νότια της πόλης, οι Ρώσοι ελέγχουν πλέον τις συνοικίες Sobachevka και Budenovka. Τα αποσπάσματα επίθεσης του Wagner PMC επιτίθενται στις θέσεις του ουκρανικού στρατού βόρεια των οδών Shirokaya και Mariupolskaya . 

Επιπλέον ρωσικές μονάδες έχουν μετακινηθεί βόρεια από την κεντρική αγορά στην οδό Nizhnaya  και δίνουν επίσης σκληρές μάχες κοντά στο κτίριο της διοίκησης της πόλης Bakhmut. 

Στην ίδια περιοχή, κοντά στο Krasny, στο Khromovo και στο Orekhovo - Vasilevka, συνεχίζονται οι μάχες. Οι «Βαγκνερίτες», με υποστήριξη από πυροβολικό και αεροπορία, κρατούν στην περιοχή τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, αποτρέποντας τη μεταφορά εφεδρειών προς άλλες κατευθύνσεις.

Στη Marinka, οι ρωσικές μονάδες, με υποστήριξη πυρός από άρματα μάχης και πυροβολικό, μπόρεσαν να προχωρήσουν στο κέντρο πόλης: Αφού περικυκλώθηκαν και από τις δύο πλευρές, οι Ουκρανοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από οχυρά στο κτίριο της εκκλησίας και του συμβουλίου της περιφέρειας.

Στους υπόλοιπους τομείς του μετώπου, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σημαντικά: Οι μονομαχίες πυροβολικού και η αμοιβαία αναγνώριση συνεχίζονται.

Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ: Ουκρανικοί σχηματισμοί εκτόξευσαν τουλάχιστον 4 ρουκέτες HIMARS MLRS στο χωριό Troitskoye: Κτίρια κατοικιών, ένα νοσοκομείο και ένα κατάστημα υπέστησαν ζημιές. Ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι 14 τραυματίστηκαν.

Ουκρανικοί σχηματισμοί πυροβόλησαν για άλλη μια φορά στον οικισμό του Ντόνετσκ : το εργοστάσιο μηχανουργικής στην Γιασινουβάτα χτυπήθηκε, μεταξύ άλλων και τρεις υπάλληλοι τραυματίστηκαν».

Χάρτης του μετώπου σύμφωνα με τους Ρώσους

Η πόλη του Bakhmut έχει στρατηγική σημασία. Είναι ένα οχυρό που, αν το πάρουν οι Ρώσοι, δε θα έχουν κανένα μεγάλο εμπόδιο σε ολόκληρο το Ντόνετσκ. Θεωρητικά, γιατί πρακτικά οι οχυρώσεις ακόμα και σε πεδινό έδαφος αποδεικνύονται τρομερά εμπόδια. Υπάρχουν ναρκοπέδια, χαρακώματα, αναγνώριση από αμερικανικούς δορυφόρους, drones, πυροβολικό, που υποστηρίζει και βέβαια οι εφεδρείες, πυρομαχικά, όπλα και κάθε είδους υλικό που στέλνει η Δύση. 

Για μένα η επιμονή των Ουκρανών να κρατήσουν την πόλη, είναι καταστροφική για τους ίδιους. Εκατοντάδες στρατιώτες τους κάθε μέρα σκοτώνονται και πολλοί περισσότεροι τραυματίζονται. Οι αντεπιθέσεις που κάνουν και οι απόπειρες εφοδιασμού είναι αυτοκτονικές.   

Η ανθρωποσφαγή αυτή δε δικαιολογείται. Οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να οχυρωθούν σε μια νέα γραμμή άμυνας. Όμως αποφάσισαν για λόγους γοήτρου να δώσουν εκεί μια μεγάλη μάχη με σκοπό να φθείρουν τους Ρώσους. Μια μάχη που μπορεί να γίνει αποφασιστική λόγω των δυνάμεων που χρησιμοποιούνται. 

Αλλά κι οι Ρώσοι φθείρουν τον ουκρανικό στρατό. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί ματώνουν περισσότερο, όμως δεν ξέρουμε τι έχουν παραλάβει από τη Δύση και τι θα κάνουν την Άνοιξη, που όλοι περιμένουν την αντεπίθεση. 

Όπως και να ’χει, αν εκδηλωθεί η επίθεση των Ουκρανών, θα έχουμε το τέλος του πολέμου μέσα στο 2023. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, κι αυτό γιατί και οι δυο πλευρές έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. 

Αν οι Ουκρανοί αποτύχουν, δε θα μπορέσουν να ανακάμψουν παρόλη την παραγωγική ικανότητα της Δύσης (που είναι πολλαπλάσια από τη Ρωσία). Οι απώλειες των στρατιωτών τους είναι τρομακτικές και δεν έχουν άλλα περιθώρια. Αν χάσουν, οι Ρώσοι θα καταλάβουν όσα εδάφη θέλουν, αφού δε θα μείνει κανείς να τους σταματήσει. 

Το ίδιο συμβαίνει με τη Ρωσία, ιδιαίτερα όσον αφορά το υλικό. Βασίζονται στις αποθήκες της ΕΣΣΔ. Αν αποτύχουν να κρατήσουν τους Ουκρανούς, δε θα μπορέσουν να έχουν ξανά πρωτοβουλία κινήσεων, ενώ η κατάσταση θα επιδεινώνεται συνέχεια γι’ αυτούς. Υπάρχει βέβαια μικρή πιθανότητα χρησιμοποίησης πυρηνικών…  

Όπως και να ’χει το καλοκαίρι, εφόσον εκδηλωθεί η «αντεπίθεση», θα ξέρουμε το νικητή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τέλος.

Ο σκοπός του blog ήταν μια διαμαρτυρία για τη λογοκρισία που έκαναν τα καθάρματα της εξουσίας κατά του site «Βαθύ Κόκκινο» (https://tsak-gio...