Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Σκοπιά στο Ρήνο: Όταν η βλακεία σπάει ρεκόρ.

16 Δεκέμβρη 1944. Οι ναζί έχουν ήδη συντριβεί από τον ηρωικό Κόκκινο στρατό. Οι απώλειες τους είναι τεράστιες και δεν μπορούν να καλυφθούν.

Στη Δύση μπροστά στον κίνδυνο οι Σοβιετικοί να φτάσουν στην Ισπανία, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί έκαναν την απόβαση στη Νορμανδία. Οι Γερμανοί, χάρη στα λάθη του Χίτλερ και την συντριπτική υπεροχή των συμμάχων, ηττώνται πλήρως και υποχωρούν από τη Γαλλία, μάλιστα τόσο γρήγορα που οι σύμμαχοι δεν τους προλαβαίνουν!

Η λογική θα απαιτούσε παράδοση χωρίς όρους, όμως ο Χίτλερ είναι παράλογος. Αγνοεί πως δυο πολύ πιο ισχυροί στρατοί συνθλίβουν τα απομεινάρια του άξονα κι αποφασίζει επίθεση!  

Η τελευταία μεγάλης κλίμακας επίθεση του Γ΄ Ράιχ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκινά στις 16 Δεκεμβρίου 1944 κατά μήκος των συνόρων του Βελγίου και του Λουξεμβούργου. 300.000 Γερμανοί επιτίθενται αιφνιδιαστικά καταχείμωνο στις Αρδέννες. Στην αρχή έχουν κάποιες επιτυχίες, λόγω της τοπικής υπεροχής.

Γρήγορα όμως Αμερικανοί και Βρετανοί κινητοποιούν τις ανώτερες αριθμητικά δυνάμεις τους και μόλις καλυτερεύει ο καιρός, η αεροπορία σπέρνει τον όλεθρο στους Γερμανούς, που αντιμετωπίζουν και πρόβλημα ανεφοδιασμού, κυρίως καυσίμων.

Η μάχη διαρκεί ως τις 25 Ιανουαρίου κι εξαντλεί περισσότερο τους Γερμανούς. Οι ναζί έχουν περίπου 68.000 απώλειες, ενώ οι σύμμαχοι 89.000. Όμως οι ναζί δεν μπορούν πλέον να αναπληρώσουν τα χαμένα.

Η Ουκρανική αντεπίθεση που έγινε φέτος μοιάζει με την επίθεση του Χίτλερ στις Αρδέννες ως προς το σχεδιασμό και το αποτέλεσμα. Αν και στο χάρτη φαίνονταν καλή ιδέα, στην πράξη ήταν μοιραία για τους επιτιθέμενους. Οι Γερμανοί δεν έλαβαν υπόψη το έδαφος, οι Ουκρανοί τις άμυνες των Ρώσων.

Σε κάθε περίπτωση επιθέσεις εναντίον ισχυρότερου αντιπάλου είναι αυτοκτονικές. Ειδικά οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν μια έντιμη ειρήνη με τους Ρώσους. Προτίμησαν όμως να συνεχίσουν τις μάχες για να ικανοποιήσουν τις ΗΠΑ.

Η επίθεση των Αρδεννών θεωρείται πως μίκρυνε τον πόλεμο κατά 6 μήνες. Το ίδιο και η Ουκρανική αντεπίθεση. Οι Ουκρανοί έχασαν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και μεγάλο μέρος των δυτικών αρμάτων τα οποία υποτίθεται πως ήταν ανώτερα.

Ένα όπλο όμως δεν αρκεί από μόνο του για να αλλάξει η πορεία μιας μεγάλης σύγκρουσης. Χρειάζεται η παραγωγή πυρομαχικών, οπλικών συστημάτων και μάλιστα όχι απλά για να καλύψουν τις απώλειες, αλλά για να δημιουργήσουν εκείνη την αναλογία που θα επιτρέψει να διασπάσουν το μέτωπο του εχθρού.

Οι Ουκρανοί έχουν χάσει σχεδόν όλη την αεροπορία τους το 35% των αρμάτων και των οχημάτων, δεκάδες χιλιάδες drones, χιλιάδες πυροβόλα και όλμους, εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες. Κι οι Ρώσοι έχουν απώλειες, αλλά τις αντικαθιστούν πιο γρήγορα από τους δυτικούς. Η λογική προτείνει ειρήνη. Όμως - όπως είπαμε - οι ναζί δεν έχουν σχέση με τη λογική.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τέλος.

Ο σκοπός του blog ήταν μια διαμαρτυρία για τη λογοκρισία που έκαναν τα καθάρματα της εξουσίας κατά του site «Βαθύ Κόκκινο» (https://tsak-gio...