Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Αφορά και την Ελλάδα.

Wikipedia:
Σταδιακή επέκταση της  Ισλανδικής ΑΟΖ
Σα σήμερα έγιναν πολλά. Τα Ευαγγελικά, το 1901, όπου θεούσες δημιουργούν επεισόδια γιατί το Ευαγγέλιο μεταφράζεται στη δημοτική, το πραξικόπημα του Χίτλερ στο Μόναχο (πραξικόπημα της μπυραρίας) για το οποίο έχουν γραφτεί πολλά από συντρόφους.

Θα ασχοληθούμε όμως με το μπακαλιάρο! Δε θα πούμε συνταγή, θα μιλήσουμε για πολέμους που έγιναν για να ψαρέψουν το νόστιμο ψάρι. 4 πολέμους που νίκησε η μικρή Ισλανδία την Μεγάλη Βρετανία! 

Κάθε φορά οι Ισλανδοί δείχνοντας αποφασιστικότητα και εφευρετικότητα κατόρθωναν να νικά τους Βρετανούς στους «πολέμους» δηλαδή τα διπλωματικά (κι όχι μόνο) επεισόδια στη θάλασσα με αιτία το ψάρεμα του βακαλάου και βέβαια το κέρδος απ’ αυτό.   

Τα ψαράδικα των Βρετανών καταπατούσαν τα δικαιώματα άλλων κρατών όταν αποφάσισαν να ψαρεύουν σε χωρικά ύδατα άλλων χωρών. Μια από αυτές τις χώρες που παραβιάζονταν τα θαλάσσια σύνορα ήταν η Ισλανδία. 

1) Το 1893 η Ισλανδία απαγορεύει σε οποιονδήποτε (βασικά τους Άγγλους) να ψαρεύουν 13 ναυτικά μίλια από τις ακτές της. Οι Βρετανοί τους γράφουν, αλλά οι Ισλανδοί το εννοούν. Κατασχέτουν εμπορεύματα, πλοία, ενώ συλλαμβάνουν τους παραβάτες. Τελικά η Βρετανική κυβέρνηση δέχτηκε να μην ψαρεύουν τα Βρετανικά πλοία σε ξένα ύδατα, γιατί έκρινε πως ένας πόλεμος γι’ αυτό θα είχε περισσότερα έξοδα από έσοδα. 

2) 1/9/1958 - 12/11/1958: «Πόλεμος» ξεσπά όταν η Ισλανδία επεκτείνει την αλιευτική της ζώνη από 4 σε 12 ναυτικά μίλια. Οι Βρετανοί αντιδρούν, αλλά και πάλι οι Ισλανδοί κερδίζουν παρά την παρουσία Αγγλικών πολεμικών. Κάποιες φορές ανταλλάχθηκαν και πυρά χωρίς ευτυχώς απώλειες. 

3) 1972: Η Ισλανδία επεκτείνει την ΑΟΖ σε 50 ναυτικά μίλια. Οι Εγγλέζοι έχουν πολλές αντιρρήσεις. Πλοία τους εμβολίσουν 2 Ισλανδικά. Η Ισλανδοί όμως δεν ψαρώνουν, κόβουν τα δίκτυα των Βρετανών ψαράδων, ενώ λένε πως θα αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ!  Αυτό έκανε τις ΗΠΑ να πανικοβληθούν (η χώρα έχει σπουδαία στρατηγική θέση για τον έλεγχο του Β. Ατλαντικού), οπότε είπαν στους Βρετανούς να κάτσουν στ’ αυγά τους. Γίνεται συμφωνία (8 Νοεμβρίου) με την οποία οι Βρετανοί θα ψαρεύουν σε συγκεκριμένες περιοχές και μόνο 130.000 τόνους ψαριών το χρόνο.

4) 1975: Η Ισλανδία επεκτείνει την ΑΟΖ σε 200 ναυτικά μίλια. Οι Βρετανοί είναι στα κάγκελα. Πάλι προσπαθούν να εμβολίσουν Ισλανδικό πλοίο της ακτοφυλακής, το οποίο απαντά με πυρά! «Θα κλείσουμε τη Νατοϊκή βάση και θα πάρουμε πλοία από την ΕΣΣΔ, αφού δεν μας δίνουν οι ΗΠΑ». Σύγκρυο πιάνει πάλι τους Αμερικάνους, που και πάλι λένε στους Βρετανούς, «ρε παιδιά να τα βρούμε, δε χαλάνε οι συμμαχίες για λίγο ψάρι». Όντως οι Βρετανοί αποχωρούν με την ουρά στα σκέλια.

Αυτά να βλέπουν οι δικοί μας που κάνουν ό,τι τους πουν οι ΗΠΑ. Αν οι Ισλανδοί άκουγαν τους Αμερικάνους, θα λέγαμε σήμερα για βακαλάο Βρετανίας και όχι Ισλανδίας. Έχει σημασία; Για μια χώρα που έχει πάρα πολλούς ψαράδες έχει. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η Ισλανδία υπερασπίστηκε τα θαλάσσια σύνορά της απέναντι σε μια πολύ ισχυρότερη δύναμη. Το έκανε εκμεταλλευόμενη τις συγκυρίες. Όμως έδειξε επίσης πως πάνω από τα συμφέροντα της δε βάζει το ΝΑΤΟ. Το ίδιο κάνει και η σύμμαχος και γείτονα Τουρκία. Μόνο εμείς είμαστε οι καλοί υπηρέτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τέλος.

Ο σκοπός του blog ήταν μια διαμαρτυρία για τη λογοκρισία που έκαναν τα καθάρματα της εξουσίας κατά του site «Βαθύ Κόκκινο» (https://tsak-gio...