Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Θα αφήσουμε λίγο το δήμο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και θα δούμε τις 6 περιφέρειες στις οποίες διεξήχθηκαν εκλογές στο β’ γύρο.

Σε όλες υπήρξε μεγάλη αποχή μεγαλύτερη από τον α’ γύρο. 

Τα έγκυρα στις 6 αυτές περιφέρειες ήταν μόλις 33,07%!

Η ΝΔ είχε πάρει στον α’ γύρο συνολικά 533.929 ψήφους. Στο β’ γύρο και στις 6 περιφέρειες είχε τρομερή πτώση. 423.264 ήταν όσοι ψήφισαν τους επίσημους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος, μειωμένοι δηλαδή κατά 110.665! Πρόκειται μείωση 20,73% μέσα σε μια βδομάδα!  

Κάποιοι θα πουν πως πολλοί κατευθύνθηκαν στους αντάρτες. Όμως η μεγαλύτερη πτώση ήταν στη Θεσσαλία. Αν ο Αγοραστός είχε πάρει τις ψήφους του α’ γύρου (155.704) θα ήταν αυτός περιφερειάρχης, αφού ο Κουρέτας πήρε 155.638! Ο Αγοραστός έχασε 50.564 ψήφους σε 7 μέρες, πτώση 32,47%! Κι αν πει κάποιος «φταίνε οι πλημμύρες» θα πρέπει να απαντήσει γιατί πήρε τόσους την προηγούμενη Κυριακή.  

Πρέπει να δούμε γιατί έγινε αυτό. Να ήταν η αλαζονεία του Μητσοτάκη που θύμωσε τους ψηφοφόρους; Να ήταν μήνυμα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό; Να κατάλαβε ο κόσμος τι έρχεται με αυτή την πολιτική και να αντέδρασε έστω και καθυστερημένα; Μήπως η κίνηση του Κασσελάκη να στηρίξει χωρίς όρους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε νέες συνθήκες;

Το πρόβλημα της αντιπολίτευσης είναι πως ο κόσμος της δεν πήγε να ψηφίσει. Ούτε στις βουλευτικές εκλογές, ούτε στον α’ γύρο. Στο β’ γύρο έκαναν αποχή και οι νεοδημοκράτες. Αν ο κόσμος συνεχίσει έτσι, οι εκλογές θα απαξιωθούν εντελώς όπως έγινε με τις φοιτητικές. Μόνο το ΚΚΕ αύξησε ποσοστά και ψήφους πράγμα εξαιρετικά θετικό. 

Είναι η αποχή καλή; Εξαρτάται. Μπορεί να είναι προεόρτια αφύπνισης και αγώνων για ουσιαστική αλλαγή ή δείγμα παραίτησης και εκφασισμού. Σκοπός μας είναι να δημιουργηθούν συνθήκες, ώστε να φύγουν οι φασίστες από την εξουσία. Μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε χωρίς να περιμένουμε τις εκλογές. Είναι όμως αναγκαίο, όταν γίνονται εκλογές, να στηρίζουμε έντιμους και αγωνιστές.      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τέλος.

Ο σκοπός του blog ήταν μια διαμαρτυρία για τη λογοκρισία που έκαναν τα καθάρματα της εξουσίας κατά του site «Βαθύ Κόκκινο» (https://tsak-gio...