Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Ανάλυση του β’ γύρου των εκλογών.

Η συμμετοχή στην Πάτρα ήταν 44,39%. Ο Κομμουνιστής δήμαρχος Κώστας Πελετίδης πήρε 56,72% και κάπου 6.000 περισσότερους ψήφους από τον α’ γύρο. Ο νεοδημοκράτης Κώστας Σβόλης δεν κατάφερε να εκλεγεί, παρά την τεράστια προσπάθεια που έκανε ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ, πολλές φορές εκβιάζοντας τους ψηφοφόρους.

Στην Πετρούπολη ο Κομμουνιστής Σίμος Ευάγγελος ήταν δεύτερος στον α’ γύρο με ποσοστό 28,63%. Βγήκε όμως δήμαρχος με 55,33% και 3.151 ψήφους παραπάνω. Η άνοδος του ΚΚΕ που φάνηκε καθαρά στον α’ γύρο επιβεβαιώθηκε και στο δεύτερο. Τα ποσοστά του κόμματος είναι πάνω από 10%. 

Στην Ικαρία βγήκε δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση από την πρώτη Κυριακή. Στην Καισαριανή, στο Χαϊδάρι, στον Τύρναβο, η Λαϊκή Συσπείρωση νίκησε αυξάνοντας θεαματικά τα ποσοστά της και στις περισσότερες περιπτώσεις και τις ψήφους.

Ολοφάνερα οι Κομμουνιστές πήγαμε να ψηφίσουμε στο β’ γύρο. Άλλοι δεν πήγαν. Για κάποιο λόγο πολλοί, που ψήφισαν υποψηφίους της ΝΔ την προηγούμενη Κυριακή, σε αυτή απείχαν. Ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλία όπου οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν άνετα, πιο άνετα απ’ ότι θα περιμέναμε. 

Σε συνδυασμό με την απώλεια των περιφερειών και δήμων από τους «αντάρτες» της ΝΔ μπορούμε να πούμε πως δόθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η αλαζονεία και η ανηθικότητα, όπως πχ ο εκβιασμός που έκανε δημόσια η αρσενική Εύα Μπράουν, θύμωσαν τον κόσμο, θύμισαν τι σημαίνει δεξιά και συσπείρωσαν την κατακερματισμένη αντιπολίτευση.  

Στη ΝΔ περίμεναν μόνο την απώλεια δυο περιφερειών και του δήμου Θεσσαλονίκης κι αυτές από τους αντάρτες. Οπότε η απώλεια της Θεσσαλίας και της Αθήνας τους έκανε να ανησυχήσουν σοβαρά. 

Ο κόσμος ψήφισε αυτόν που πίστεψε πως ήταν ο πιο έντιμος. Θα ήταν εξωφρενικό, παρανοϊκό, να βγει ο περιφερειάρχης που έπνιξε τον κόσμο με την πολιτική του ή ο δήμαρχος που ρήμαξε την Αθήνα. Κι όμως! Πριν μια βδομάδα αυτό το ζοφερό μέλλον φαίνονταν πολύ πιθανό. Η επιλογή του Κασσελάκη να στηρίξει χωρίς όρους υποψήφιους άλλων κομμάτων λειτούργησε. Ο κόσμος που δεν ήθελε να βγει ξανά παντοδύναμος ο Μητσοτάκης ενώθηκε. 

Υπάρχει φυσικά πάρα πολύς δρόμος για να φύγει αυτή η ανάλγητη, αλαζονική και διεφθαρμένη κλίκα. Η ΝΔ έχει το κράτος, το παρακράτος και τα ΜΜΕ στο τσεπάκι της. Ο πρώτος γύρος ήταν γι αυτή θρίαμβος της βίας και νοθείας. «Έπαιζε» στην ουσία μόνη της.  

Όμως σήμερα το βράδυ τα χαμόγελα των ΑΡΔ και των στελεχών της γαλάζιας συμμορίας κόπηκαν και ήταν ο κόσμος που άρχισε να χαμογελά…      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τέλος.

Ο σκοπός του blog ήταν μια διαμαρτυρία για τη λογοκρισία που έκαναν τα καθάρματα της εξουσίας κατά του site «Βαθύ Κόκκινο» (https://tsak-gio...