Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Ουκρανική επίθεση τέλος; Συμπεράσματα

«Για 3 μήνες, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μπόρεσαν, με το κόστος εκατοντάδων τεθωρακισμένων οχημάτων και χιλιάδων ζωών στρατιωτών τους, να προχωρήσουν σε 2 τομείς για 7-10 χλμ. στης πρώτης γραμμής άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή των χωριών Rabotino και Urozhaynoye, χωρίς να φτάσουν στις κύριες οχυρώσεις των στρατευμάτων μας. Τα συνολικά εδαφικά κέρδη της «αντεπίθεσης» των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανήλθαν σε περίπου 200 km2, ή 0,4% των σχεδόν 50.000 km2 που ελέγχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της RF στο νότο στη Kherson, τη Zaporozhye και το DPR.

Η Αντεπίθεση της APU είναι προφανώς αποτυχημένη. Καθοδηγούμενο από δυτικούς χορηγούς, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έσπρωξε μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στην «κρεατομηχανή Rabotinsky», τα οποία λιώνουν κάτω από τα χτυπήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας…»

Αυτή είναι η άποψη των Ρώσων. Πράγματι η Ουκρανική επίθεση ως προς τον κύριο σκοπό της, που ήταν η διάσπαση της γραμμής του μετώπου και το κόψιμο στα δύο των Ρωσικών δυνάμεων ώστε να αποκλειστούν χωρίς ανεφοδιασμό την Κριμαία, απέτυχε παταγωδώς. 

Πριν πούμε το γιατί απέτυχαν τα μεγαλεπήβολα σχέδια του ΝΑΤΟ, να δούμε μια ενδιαφέρουσα πολιτική εξέλιξη.

«Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov απολύθηκε . Στη θέση του διορίστηκε ο Ρουστέμ Ουμέροφ , επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας και σύμβουλος του επικεφαλής του απαγορευμένου Μετζλίς του λαού των Τατάρων της Κριμαίας.,,»

Ολοφάνερα η αποτυχία των Ουκρανών θα χρεωθεί στον προηγούμενο υπουργό άμυνας αν και ήταν ο Ζελένσκι που έδωσε τη διαταγή και ανακατεύτηκε στα στρατιωτικά. 

Γιατί απέτυχε ως τώρα η «αντεπίθεση»; Γιατί δε νομίζω πως θα τα παρατήσουν εύκολα. Ήδη ετοιμάζουν νέο γύρο στρατολογήσεων με σκοπό εκατοντάδες χιλιάδες να πάρουν τη θέση όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Άλλωστε και οι Ρώσοι είχαν πολλές απώλειες αν και λιγότερες από τους επιτιθέμενους. 

1) Η εμμονή. Όλοι οι Δυτικοί αναλυτές συμφωνούν πως η μάχη του Μπαχμούτ ήταν εκείνη που εξάντλησε τον Ουκρανικό στρατό. Η απόφαση του Ζελένσκι να κρατήσει την πόλη με κάθε κόστος είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια φθορά σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Ταξιαρχίες διαλύθηκαν και που αν υπήρχαν, η κατάσταση για τους Ρώσους θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη. 

2) Η αλαζονεία. Οι Δυτικοί έλεγαν πως τα όπλα τους θα διέλυαν τις Ρωσικές γραμμές σε ελάχιστες ώρες. Γραμμές που οι Ρώσοι οχύρωσαν συστηματικά. Ναρκοπέδια, χαρακώματα, κάθε είδους αμυντικά έργα υποστηριζόμενα από πυροβολικό. 

Στο ΝΑΤΟ γνώριζαν πως οι Ουκρανοί ξεκινούσαν επίθεση χωρίς αεροπορική υπεροχή. Πίστευαν όμως πως τα χιλιάδες drones και τα εξελιγμένα δυτικά όπλα θα έδιναν τη νίκη. Διαψευστήκαν. 

Ακόμα χειρότερα τα σχέδια της Δύσης ήταν ολοφάνερα. Οι Ρώσοι έχτισαν οχυρά σε όλο το μήκος του μετώπου, όμως γνώριζαν πως η κύρια επίθεση θα γίνονταν στη Zaporozhie. Άλλωστε λίγες μέρες πριν την επίθεση το είχαμε γράψει και εμείς. Οπότε ο αιφνιδιασμός ήταν ανύπαρκτος. 

Η υποτίμηση του Ρωσικού οπλισμού ήταν ένα θανάσιμο λάθος. Τα φθηνά και παλιά Σοβιετικά όπλα αποδείχθηκαν αποτελεσματικότατα απέναντι στα πανάκριβα σύγχρονα όπλα της Δύσης. Έτσι άρματα καταστράφηκαν από νάρκες, αντιαρματικά αλλά και βλήματα πυροβόλων που σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του 1960!  

3) Η ανοησία. Η Ουκρανία έχει ενισχυθεί πάρα πολύ. Είχε υπεροχή σε πολλούς κρίσιμους τομείς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όλο το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν στείλει εκεί τα πάντα. Αν δεν έχουν καταρρεύσει οι Ρώσοι, αυτό οφείλεται στην ΕΣΣΔ, όπου είχε προετοιμαστεί για ένα πόλεμο με όλο το ΝΑΤΟ κι έχει αρκετά αποθέματα οπλισμού. 

Η λάθος χρησιμοποίηση όμως των ουκρανικών δυνάμεων ήταν καταλυτική. Αντί να επικεντρωθούν σε ένα σημείο, ώστε να σπάσουν τις διαδοχικές γραμμές πριν οι Ρώσοι προλάβουν να αντιδράσουν, επιτέθηκαν σε όλο σχεδόν το μέτωπο. Καθήλωσαν έτσι το Ρωσικό στρατό, αλλά δεν είχαν την κρίσιμη μάζα ώστε να διασπάσουν τις άμυνες και να προωθηθούν σε βάθος. 

Ο πόλεμος συνεχίζεται. Προς το παρόν οι στρατιώτες προτιμούν τα αξιόπιστα Σοβιετικής κατασκευής οπλικά συστήματα, τα οποία είναι πάμφθηνα, εύκολα στη χρήση και πολύ αξιόπιστα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τέλος.

Ο σκοπός του blog ήταν μια διαμαρτυρία για τη λογοκρισία που έκαναν τα καθάρματα της εξουσίας κατά του site «Βαθύ Κόκκινο» (https://tsak-gio...