Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Η είδηση με παγκόσμιο ενδιαφέρον

 

«Οι BRICS είναι ένας διεθνής πολιτικός οργανισμός των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών, που αποτελείται από πέντε χώρες: τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τη Νότια Αφρική. Ο όρος προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των χωρών…» ()

Οι ηγέτες των χωρών αυτών συναντήθηκαν χθες στο Γιοχάνεσμπουργκ. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας έκανε δηλώσεις:

«Δεν θέλουμε να είμαστε αντίστιξη στην G7, στην G20 ή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απλώς θέλουμε να οργανώσουμε τους εαυτούς μας».

«Ο αριστερός ηγέτης υπεραμύνθηκε και πάλι ενός κοινού εμπορικού νομίσματος για τις χώρες των BRICS, λέγοντας πως η κίνηση δεν θα είχε στόχο «να απορριφθεί» το αμερικανικό δολάριο αλλά μάλλον να διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ αναδυόμενων χωρών στα δικά τους νομίσματα» .

Παρόλα αυτά η απεξάρτηση από το δολάριο σημαίνει πολλά για την παντοκρατορία των ΗΠΑ. Το πιο ενδιαφέρον είναι η δήλωση πως περισσότερες από 40 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να γίνουν μέλη των BRICS.

Τι σημαίνει αυτό; Πως διαμορφώνεται ένας νέος οικονομικός και στρατιωτικός πόλος. Αν οι BRICS αποκτήσουν νέα μέλη και δικό τους νόμισμα, οι ΗΠΑ θα έχουν να ανταγωνιστούν, όχι μια χώρα αλλά μια μεγάλη συμμαχία χωρών.  Αυτό μπορεί ν’ αλλάξει εντελώς τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα μέλη των BRICS προσπαθούν να τραβήξουν προς το μέρος τους χώρες όπως η Αργεντινή με την υπόσχεση χορήγησης δανείων με όρους πολύ καλύτερους από αυτούς τους ΔΝΤ. Ξέρουμε φυσικά πως χρεωμένη χώρα είναι χώρα με υποχρεώσεις προς τους δανειστές. Έχουμε λοιπόν την όξυνση του οικονομικού πόλεμου μεταξύ Κίνας και Ρωσίας εναντίον των ΗΠΑ και της ΕΕ…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τέλος.

Ο σκοπός του blog ήταν μια διαμαρτυρία για τη λογοκρισία που έκαναν τα καθάρματα της εξουσίας κατά του site «Βαθύ Κόκκινο» (https://tsak-gio...