Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Σουδάν: Ένα ακόμα μέτωπο στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο 902 γράφει:

«Σφοδρές μάχες έχουν ξεσπάσει στο Σουδάν, όπου ομάδες πραξικοπηματιών μάχονται μεταξύ τους για την νομή της εξουσίας, στο φόντο σφοδρών ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων τα οποία δεν είναι άσχετα από τον ανταγωνισμό ιμπεριαλιστικών κέντρων όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα κ.α. στην περιοχή της Αφρικής.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συγκρούονται με τις δυνάμεις του στρατού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μάχες σημειώνονται ακόμα και μέσα στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης της χώρας. Τουλάχιστον τρεις άμαχοι έως τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους. (Σημείωση: Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 47 και οι τραυματίες πάνω από 400).

Τον Οκτώβρη του 2021, μετά από πραξικόπημα, ανέλαβε την εξουσία ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουράν, ο οποίος είναι επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου που διοικεί την χώρα. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου είναι ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, ο οποίος έχει δημιουργήσει την παραστρατιωτική ομάδα RSF. Ωστόσο, μεταξύ των δύο στρατηγών υπήρξε αντιπαράθεση για την αρχηγία του στρατού, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ανοιχτή πολεμική σύγκρουση. 

Όπως έγινε γνωστό μέσω ανακοίνωσης του στρατού, η Πολεμική Αεροπορία του Σουδάν διεξάγει επιχειρήσεις κατά των επιθέσεων των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters δήλωσαν ότι σφοδρά πυρά ακούγονταν σήμερα στο Χαρτούμ κοντά στο προεδρικό μέγαρο, στο αρχηγείο του σουδανικού στρατού και το υπουργείο Άμυνας στο κέντρο της σουδανικής πρωτεύουσας. Συγκρούσεις σημειώνονται επίσης στην πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ, Ελ Φάσερ.

Από την πλευρά τους, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης ανακοίνωσαν ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, της κατοικίας του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ. Επίσης ανέφεραν ότι έχουν τον έλεγχο άλλων δύο αεροδρομίων στην πόλη Μερόβε στα βόρεια της χώρας, αλλά και του αεροδρομίου της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν».

Η σύγκρουση αυτή είναι ένα ακόμα μέτωπο του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος λόγω των πυρηνικών διεξάγεται με αντιπροσώπους, κι όχι με απευθείας αντιπαράθεση των ΗΠΑ - Ρωσίας. 

Από το Σουδάν απογειώνονται ουκρανικά αεροσκάφη τα οποία μεταφέρουν όπλα και χρυσό. Η χώρα έχει πολύ χρυσό, παρόλο που οι πολίτες της είναι φτωχοί. Διάφορες συμφωνίες έχουν γίνει επίσης με τους Ρώσους, οι οποίοι εκτός από το χρυσό, θέλουν να φτιάξουν στρατιωτική βάση στην περιοχή. Καθόλου τυχαίες λοιπόν οι μάχες. Κάποιοι υποκινήθηκαν για να υπάρξει μια νέα κατάσταση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τέλος.

Ο σκοπός του blog ήταν μια διαμαρτυρία για τη λογοκρισία που έκαναν τα καθάρματα της εξουσίας κατά του site «Βαθύ Κόκκινο» (https://tsak-gio...