Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Τι σημαίνουν οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Αρμένιων και Αζέρων.

Στις 11 Απριλίου, κοντά στο χωριό Tekh, σημειώθηκε συμπλοκή μεταξύ των στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Ως αποτέλεσμα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, και τέσσερεις από την πλευρά της Αρμενίας.

Σύμφωνα με Αρμένιους και Ρώσους «το περιστατικό συνέβη αφού οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν προσπάθησαν να σταματήσουν το μηχανολογικό έργο στην αρμενική θέση. Μετά την άρνηση του αρμενικού στρατιωτικού προσωπικού, οι συνοριοφύλακες του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν την επίθεση».

Μετά τις μάχες αρκετές πηγές εμφανίστηκαν πλάνα μεταφοράς όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα με την Αρμενία.

Στις 17 Απριλίου, γύρω στις 15.00 (τοπική ώρα), σημειώθηκε νέα σύγκρουση κοντά στο χωριό Tekh, η αιτία της οποίας είναι ακόμα ασαφής.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως η Αρμενική κοινή γνώμη τρομοκρατείται ώστε να προετοιμαστεί για νέα απώλεια εδαφών. Ένα πιο δραματικό σενάριο τύπου Ιμίων. 

Έτσι ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν και την εδαφική του ακεραιότητα εντός της ΣΣΔ του Αζερμπαϊτζάν, δηλαδή μαζί με το Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Η σημερινή κυβέρνηση της Αρμενίας σκοπεύει να παραδώσει πλήρως τη μη αναγνωρισμένη Δημοκρατίας του Αρτσάχ με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Πολλοί Αρμένιοι όμως φοβούνται πως το Αζερμπαϊτζάν δε θα περιοριστεί μόνο στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, αλλά θα ζητήσει κι άλλα εδάφη εντός της Αρμενίας. Επίσης θεωρούν πως οι συμπατριώτες τους στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ κινδυνεύουν με γενοκτονία και ξεριζωμό. Όμως η Αρμενία είναι σε μειονεκτική θέση μετά την πρόσφατη ήττα στο Αρτσάχ. 

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός υιοθέτησε το σενάριο που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και προβλέπει πως η Ρωσία θα αποσυρθεί πλήρως από την περιοχή κόβοντας τη χερσαία οδό προς το Ιράν. «Εάν το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγνωριστεί ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, η παρουσία της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής στο Αρτσάχ θα καταστεί νόμιμα παράνομη, και η Ρωσία είτε θα φύγει, δίνοντας εντελώς τον πληθυσμό της Αρτσάχ και της Υπερκαυκασίας στη φροντίδα της Δύσης, είτε θα πολεμήσει για τους Αρμένιους πολίτες αντί για την αρμενική κυβέρνηση». Πιθανότερη είναι η πρώτη εκδοχή, αφού Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία έχουν καλές σχέσεις. 

Ίσως μάλιστα η Μόσχα επιχειρήσει να αφήσει τον παραδοσιακό σύμμαχο της, την Αρμενία, προς όφελος του Αζερμπαϊτζάν. Η μαριονέτα των ΗΠΑ στην Αρμενία, προδίδει τη χώρα του για τα συμφέροντα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών.   

Θυμίζουμε τέλος πως, όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ, Αρμένιοι και Αζέροι ζούσαν αρμονικά, όπως Ρώσοι, Ουκρανοί και όλες οι εθνότητες της μεγάλης Σοβιετικής πατρίδας. 

(Η εικόνα είναι από τη wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τέλος.

Ο σκοπός του blog ήταν μια διαμαρτυρία για τη λογοκρισία που έκαναν τα καθάρματα της εξουσίας κατά του site «Βαθύ Κόκκινο» (https://tsak-gio...